Emil Bekkevold – 2021

Platebransjen har vært i endring de siste årene, mens noen fortsatt klamrer seg til det tradisjonelle fysiske formatet med spleiselag og dugnader, har det åpnet noen store digitale muligheter for andre. Plateinnspilling har blitt allemannseie og nå trenger man nesten bare en telefon for å lage et ferdig produkt som distribueres til hele verden i løpet av noen tastetrykk. Det nærmer seg vel rundt 50 000 nye utgivelser hver dag på Spotify, så det sier seg selv at det er nærmest umulig å komme igjennom nåløyet eller tjene penger på det. Så da kan man vel kanskje si at skal man være musiker og plateartist i dag så må man virkelig ha hjerte for det man gjør, og kanskje helst en annen jobb. Men som nevnt tidligere så har jo studioet virkelig flytta inn på soverommet, så man trenger jo ikke store budsjetter for å spille inn heller. Men hvordan er det med kvaliteten? Holder det med et hjerte for musikk? Klarer man å se en progresjon i musikken og kan man om 25 år si at det var den perioden og da hørtes musikken slik ut. Dette var noe av tankeprosessen bak prosjektet «Ukas utgivelse» som jeg og min kollega Tore-Morten Andreassen Figenschow bega oss ut på. Vi skulle teste om vi to hadde kapasitet til å produsere en utgivelse i uka i ett år.

Les om utgivelsene under hær eller hør resultatet på denne spotify-linken.

Uke 1 – Imaginære hverdagsetyder for ordinær gitar
Disse etydene er helt improviserte og derav begrepet «imaginære». Vi har allerede gitt ut flere samlinger, og det er alltid veldig spennende å se hva som kommer ut av det. Det var bl.a. disse som fikk oss på tanken om at vi i det hele tatt kunne klare å gjennomføre prosjektet. Hær er en spotify-link til en spilleliste med de tidligere etydesamlingene. Tittelen gjenspeiler som regel hvilke instrumenter som ble brukt, så i dette tilfellet en helt ordinær husgitar med nylonstrenger.
Inspirasjon musikalsk sett er hentet fra Amerikanske Jerry Reed`s tonespråk og europeisk kunstmusikk. Sammen blir de en spesiell miks.

Uke 2 – Imaginære etyder for Höfner og Electone
Et musikalsk dogmeprosjekt- utgangspunktet er rytmer fra et elektronisk husorgel med tonal/fritonal musikk satt til de samme rytmene. Plateomslaget er veggteppet som henger i kantina på musikkonservatoriet i Tromsø.

Uke 3 – Improvisasjoner over tema fra Draumkvedet
Draumkvedet er et visjonsdikt som har fulgt oss lenge og vi har gitt ut flere versjoner tidligere. (Progversjon og danceversjon) På denne versjonen improviseres det på en altgitar kalt «Drömmen» fra 1975 lagd av den svenske gitarmakeren Georg Bolin (1912-1993). Bildet til plateomslaget er tatt i Telegrafbukta (Tromsø)  

Uke 4 – Tsar Bomba
Bandutgivelse med «The Jazzmasters». Ottar Tøllefsen på trommer og Øyvind Nilsen på bass. Prosjektideen er musikk som tematiserer prøvesprengningen av verdens største atombombe – Musikalsk sett er virkemidlene en kombinasjon av russiskinspirert folketonetematikk, harmonisk moll samt amerikansk surfrytmikk. Innspillingen ble filmet – link

Uke 5 – Drømmen
En hyllest til en visjonær instrumentmaker, Georg Bolin og gitaren han bygde i 1975. Plateomslaget er selve gitaren hvor du kan se navnet «Drömmen» notert på innsiden.

Uke 6 – Seks stykker for elektrisk barytongitar
DanElectro Barytongitar i en «fri» musikalsk solorolle både med klanglige og improvisatoriske virkemidler.

Uke 7 – For dagene
Gibson Les Paul gitar plugget rett i forsterker. Musikalsk sett en reise i klang og improvisasjonsuttrykk med fokus på ulike modaliteter i tonevalg/harmonikk. Albumomslaget er også et veggteppe som henger lengre opp i gangen på musikkonservatoriet i Tromsø.

Uke 8 – Berlin 1973
Duo Holistique er et elektronikaprosjekt som startet opp 2013 og siden den tid har det i skrivende stund blitt 40 originale utgivelser (les mer om duoen her – link). Denne utgivelsen er tematisk inspirert av bybildet i Berlin på 1970-tallet. Musikalsk er dette understøttet av bruk av elektronikavirkemidler som lange strekk uten akkordskifte, minimalisme, sparsommelig instrumenterting og gjentagende ostinater. Plateomslaget er det lett gjenkjennelige fjernsynstårnet rett ved Alexanderplatz.

Uke 9 – musique pour le café
Inspirasjonen er urban kafemusikk slik man ofte hører på kaffebarer – fokus på at musikken skal ha en bakgrunnseffekt selv om den er progressivt harmonisert og til dels utført.

Uke 10 – L’Alfheim
En musikalsk hyllest og samtidig gravsang for det arkitektoniske mesterverket og folkeanlegget Alfheim svømmehall i Tromsø. Musikalsk sett todelt der første del er en hyllest og andre del en Lamento (klage/sørgesang)
Det ble lagd en lagd musikkvideo regissert av Michael Ludvigsen – link

Uke 11 – Old Sheffield Public Transportation
Tematikken er et eldre bybilde i form av offentlig transport fra England på 1960-tallet. Musikalsk sett egentlig et vers-refreng i formen mens man bruker elektronikalyder og overdrivegitar for å symbolisere busser/trikker som kjører gjennom en by.

Uke 12 – CCCP
The Jazzmasters med en surf-inspirert utgivelse. Tematikken er Sovjetunionen.
Film av innspillingen her – link
Albumomslaget er sovjetisk rom-propaganda fra 1960-tallet.

Uke 13 – Imaginære etyder for Höfner
Improvisert musikk spilt på en Höfnergitar fra 1958. Fokuset er å blande klassisk tonespråk med modalt improvisasjonsspråk.

Uke 14 – The Future
En musikalsk reise til fremtiden med utstrakt bruk av mellotronpads og gitar ispedd elektronikakomp.
(Duo Holistique merchandise finnes her: link)

Uke 15 – Most Requested Songs
Tematikken er gamle eviggrønne slagere som var populære før i tiden. Dogmet her var lik tremoloeffekt på alle låtene for å gjenskape et gammeldags «sound» og samtidig begrense seg selv slik at melodiene sto i fokus.

Uke 16 – Plays Guitar in Hi-Fi 60s Style
En musikalsk hyllest til den danske mestergitaristen Jørgen Ingmann (1925 – 2015)

Uke 16 – Gregorian Chants for Electric Guitar
Flere gitarer som prøver emulere gregoriansk korsang klanglig og frasemessig. En ny og spennende innfallsvinkel for gitar.

Uke 17 – Imaginære etyder for stålstrengsgitar og capo
Tematikken er en capo som flyttes oppover halsen på en Martin D-28 stålstrengsgitar. Musikalsk sett inspirert av folkemusikk, bluegrass og Progressiv folkrock.

Uke 18 – ATOM2021
Innspilling med «The Jazzmasters» Tematikken er den Sovjetiske ubåtklassen Typhoon – altså programmusikk.
Musikalsk sett så ble det brukt en blanding av ferdiginnspilte beats/synther og live band. Noe som ikke er så vanlig i surfsjangeren. Innspillingen ble filmet – link

Uke 19 – L’elite
Modal Fusion elektronika – synth/gitar dobler leadtema. Et forsøk på å blande 70-tallsfusion i moderne Elektronikadrakt.

Uke 20 – Aannuum
Gitarduetter inspirert av klassiske former som Tarantella m.fl, bruk av oddetaktarter, ispedd et improvisatorisk tonespråk. Innspilt med Hagstrøm Viking II-gitar.

Uke 21 – Funk Ridicule
Funk fusion møter Elektronika. Overdrive gitar, mellotronpads samt beats for å blande to ulike sjangre til en.

Uke 22 – Hypothermia
Et forsøk på å blande elektronika med klassisk minimalisme i et europeisk/amerikansk musikalsk fellesspråk.

Uke 23 – Viking 68
En musikalsk hyllest til Elvis Comeback 1968 og musikken fra Sørstatene i USA. Miksolydisk og bluestonalitet blandet med gospelharmonikk

Uke 24 – Imaginære etyder for Bass VI: Vol 1
Improvisasjoner på en bassgitar – Bass VI (klinger en oktav dypere enn gitar). Dette for å vise instrumentets klang i en ny og uvant sammenheng med det formål å revitalisere dets bruksområde.

Uke 25 – Imaginære etyder for Bass VI: Vol 2
Samme som i uke 24 men denne gangen med masse klang og ekko for å utforske enda flere retninger/klanglige bruksområder.

Uke 26 – Versjoner for gitar og husorgel
Møte mellom husorgel og gitar med klangeffekter. Tematikken er minimalistisk ambient improvisasjon for to instrumenter.

Uke 27 – Moods From Shagma
Funky elektronika med gitar inspirert av den animerte tv-serien Shagma eller «Arkadia – reisen til jordas indre». Harmonisk sett mye bruk av mollakkorder i mediantrykk (tersflytting) for å etterligne typisk fransk elektronikaharmonikk på 1970/80-tallet.

Uke 28 – Dans le nord
Funky elektronika med gitar inspirert av Jeff Beck. Bildet til albumomslaget er tatt på Tindstind i Sørvågen der man kan se ned på baksiden av Å i Lofoten.

Uke 29 – Circumpolarity
Tematikken er livet og det å være i Nordområdene. Ambient elektronika med gitar som bruker harmonizer, klang og ekko. Musikalsk sett inspirert av tidlig ECM, Terje Rypdal og minimalisme generelt.

Uke 30 – Ancient Writings
Fusion og progrock møtes på en parallel musikalsk sti. Inspirert av Passport, Tommy Bolin og Alphonse Mouzon.

Uke 31 – Majestyk Revisited
En musikalsk hyllest til filmfiguren Mr. Majestyk fra filmen av samme navn (1974). Et forsøk på å lage musikk som ville passet til filmen om den hadde blitt lagd i dag.

Uke 32 – Hydro Integrator
Innspilling med «the Jazzmasters». Tematikken er en russisk analog vanndatamaskin som ble brukt til å løse ikke homogene differensialligninger! Plateomslaget er et bilde av en slik maskin. Musikalsk sett er formelen her en blanding av russiskinspirert folkemusikk, jødisk klezmermusikk og amerikansk surfrytmikk,
Det er for øvrig gitt ut en notebok med alle Jazzmastersutgivelsene. Link – article.pdf (uit.no)

Uke 33 – På tivoli
Programmusikk som musikalsk prøver beskrive opplevelsen av å gå på tivoli engang på 1950-tallet. Bruk av ekko/klang prøver å understøtte dette.

Uke 34 – Veni, vidi, vici
Progressiv instrumental Metal i ABA-form.

Uke 35 – Imaginær folklore for klassisk gitar
Klassiske gitarstykker inspirert av norsk folkemusikk og eventyr.

Uke 36 – My Funky Journal
Den første av tre utgivelser med musikk inspirert av tematikken fra Youtube-siden My Analog Journal. En side som samler lite kjente vinylutgivelser fra ulike land.

Uke 37 – Norske populærmelodier
Norske populærmelodier spilt slik de ofte ble i familieselskap på 1970-tallet.

Uke 38 – Svenske populærmelodier
Svenske populærmelodier spilt slik de ofte ble i familieselskap på 1960-tallet.

Uke 39 – My Digital Journal
Den andre av tre utgivelser med musikk inspirert av tematikken fra Youtube-siden My Analog Journal. En side som samler lite kjente vinylutgivelser fra ulike land.

Uke 40 – Solutions Pragmatiques
Minimalisme spilt med mellotron og gitar.

Uke 41 – Svenske populærmelodier, vol. 2
Flere svenske populærmelodier spilt slik de ofte ble i familieselskap på 1960-tallet.

Uke 42 – Duga
Innspilling med «The Jazzmasters». Tematikken er et sovjetisk over-horisonten-radarsystem (OTH) som ble brukt som en del av et rakettskjold eller tidligvarslingradar-nettverk. Musikalsk sett følger det formelen med russisk folketoneinspirasjon, jødisk klezmermusikk og surfrytmikk fra USA.

Uke 43 – Acoustic Proto-Prog
Progressiv Rock spilt på akustisk stålstrengsgitar.

Uke 44 – Hverdagsliv
Stykker for klassisk gitar inspirert av hverdagslivet vi mennesker lever.

Uke 45 – Tre stykker for akkustisk baritongitar
3 stykker spilt på akustisk barytongitar for å utvide bruksområdet/klangregisteret til et heller lite brukt instrument.

Uke 46 – The Legacy of Country Fingerpickin’, Vol. 4
Old school Country Atkins/Travis fingerpicking spilt over klassikere fra Countrysjangeren.

Uke 47 – My Urban Journal
Den tredje og siste av tre utgivelser med musikk inspirert av tematikken fra Youtube-siden My Analog Journal. En side som samler lite kjente vinylutgivelser fra ulike land.

Uke 48 – Neon Guitar
En musikalsk reise med utgangspunkt i skjæringspunktet mellom Country og Blues utført på solo elgitar. Musikalsk materiale bygger på miksolydisk/Blues altså dominant b7 som tematikk.

Uke 49 – Imaginære gitarer
Gitarduetter med minimalistisk tonespråk. Imitasjon og kanon skal skape flyt. Det tonale er ikke vektlagt.

Uke 50 – That Old Feeling
Easy listeningslagere fra 1960-tallet spilt på klassisk gitar

Uke 51 – Marx Generator
Innspilling med «the Jazzmasters» Tematikken er sovjetisk Marx generator som kan lage kunstig lyn. Musikalsk er dette understreket ved russisk folketoneinspirasjon, klezmertonalitet og amerikansk surfrytmikk på 1960-tallet.

Bonus: Uke 51 – Rudolphe le renne au nez rouge
Fri elektronikavariasjon over kjent julesang. Bruk av augmentert rytmikk i melodi for å gjøre den mer utilnærmelig og mystisk.

Uke 52 – Talisman

Prosjektet avsluttes med den mest omfattende utgivelsen hittil. Et konseptalbum med bandet Neograss. Tematikken er inspirert av brettspillet Talisman og en imaginær fantasyverden så vel som en tenkt virkelighet. Musikalsk sett brukes utallige virkemidler her. En blanding av tungrock, progressiv rock, folkrock og klassisk musikk satt sammen til en palett. Albumomslaget er et oljemaleri malt med en palettkniv. Vi ga også ut sangbok til denne utgivelsen. Link – article.pdf (uit.no)