Ukas utgivelse: et forskningsprosjekt

Emil Bekkevold

Platebransjen har vært i endring de siste årene, mens noen fortsatt klamrer seg til det tradisjonelle fysiske formatet med spleiselag og dugnader, har det åpnet noen store digitale muligheter for andre. Plateinnspilling har blitt allemannseie og nå trenger man nesten bare en telefon for å lage et ferdig produkt som distribueres til hele verden i løpet av noen tastetrykk. Det nærmer seg vel rundt 50 000 nye utgivelser hver dag på Spotify, så det sier seg selv at det er nærmest umulig å komme igjennom nåløyet eller tjene penger på det. Så da kan man vel kanskje si at skal man være musiker og plateartist i dag så må man virkelig ha hjerte for det man gjør, og kanskje helst en annen jobb. Men som nevnt tidligere så har jo studioet virkelig flytta inn på soverommet, så man trenger jo ikke store budsjetter for å spille inn heller. Men hvordan er det med kvaliteten? Holder det med et hjerte for musikk? Klarer man å se en progresjon i musikken og kan man om 25 år si at det var den perioden og da hørtes musikken slik ut. Dette var noe av tankeprosessen bak prosjektet «Ukas utgivelse» som jeg og min kollega Tore-Morten Andreassen Figenschow bega oss ut på. Vi skulle teste om vi to hadde kapasitet til å produsere en utgivelse i uka i ett år.

Uke 1 – Imaginære hverdagsetyder for ordinær gitar
Disse etydene er helt improviserte og derav begrepet «imaginære». Vi har allerede gitt ut flere samlinger, og det er alltid veldig spennende å se hva som kommer ut av det. Det var bl.a. disse som fikk oss på tanken om at vi i det jele tatt kan klare å gjennomføre prosjektet. Hær er en spotify-link til en spilleliste med de tidligere etydesamlingene. Tittelen gjenspeiler som regel hvilke instrumenter som ble brukt, så i dette tilfellet en helt ordinær husgitar med nylonstrenger.

Uke 2 – Imaginære etyder for Höfner og Electone
Hær brukte vi rytmeboksen på et gammelt husorgel mens TMA improviserte noe på hans gamle Höfnergitar fra 1958. Kan også nevne at bildet jeg tok til plateomslaget er veggteppet som henger i kantina på musikkonservatoriet.

Uke 3 – Improvisasjoner over tema fra Draumkvedet
Draumkvedet er et visjonsdikt som har fulgt oss lenge og vi har gitt ut flere versjoner tidligere. Progversjon hær og danceversjon hær. På denne versjoner improviserer TMA på en altgitar kalt «Drömmen» fra 1975 lagd av den svenske gitarmakeren Georg Bolin (1912-1993). Bildet til plateomslaget tok jeg nede i telegrafbukta.  

Uke 4 – Tsar Bomba
Vi er heldig som har fått med superbandet «The Jazzmaster» på denne utgivelsen. Ottar Tøllefsen på trommer og Øyvind Nilsen på bass. Ideen hær er verdens største atombombe og sovjet-inspirert surf. Jeg filmet også hele opptaket som ble gjort i aulaen til Tromsø kulturskole – link

Uke 5 – Drømmen
Vi ble så inspirerte av den 11-strengs Bolingitaren at vi følte den trengte en helt egen utgivelse. Plateomslaget er selve gitaren hvor du kan se navnet notert av Georg Bolin på innsiden.

Uke 6 – Seks stykker for elektrisk barytongitar
På denne satte vi masse klang på en DanElectro barytongitar og TMA improviserte fram 6 stykker.

Uke 7 – For dagene
En enkel Les Paul-gitar rett i amp, albumomslaget er også et veggteppe som henger lengre opp i gangen hær på musikkonservatoriet.

Uke 8 – Berlin 1973

Duo Holistique er et elektronikaprosjekt vi startet opp i 2012 med en remix av ei Neograss-låt, debutalbumet kom i 2013 og siden den tid har det i skrivende stund blitt 40 orginale utgivelser. Les mer om duoen hær – link
På denne utgivelsen var vi inspirert av bybildet i Berlin på 70-tallet og plateomslaget er det lett gjenkjennelige fjernsynstårnet rett ved Alexanderplatz.

Uke 9 – musique pour le café
Hær var vi også inspirert av by-miljø men i form av urban kaffe, dermed musikk for cafeer.

Uke 10 – L’Alfheim
Alfheim svømmehall var et fristed og en oase for helt vanlige folk som vi benyttet oss hyppig av, vi er meget skuffet over at det ble lagt ned og at tilsvarende alternativ nå bare tilbys eliten opp på Templarheimen. Men det resulterte iallfall i en hyllest til Alfheim.
Hær fikk vi også lagd musikkvideo regissert av Michael Ludvigsen – link
Albumomslaget er tatt fra innsiden av hallen.

Uke 11 – Old Sheffield Public Transportation
Hær var vi igjen inspirerte av et eldre bybilde i form av offentlig transport

Uke 12 – CCCP
Hær fikk vi igjen med oss The Jazzmasters for nok en surf-inspirert utgivelse.
Det ble også filmet – link
Albumomslaget er gammelt sovjetisk rom-propaganda.

Uke 13 – Imaginære etyder for Höfner
Hær er nok en improvisert etydesamling med Höfnern

Uke 14 – The Future
Hær dro vi tilbake til fremtiden med vårt mellotronikaprosjekt.
Prøvde også designe litt merch, så om du skulle trenge en caps så finner du det hær: link

Uke 15 – Most Requested Songs
Dette er første utgivelse hvor vi ikke har skrevet musikken selv, vi tenkte det hadde vært gøy å spille inn noen eviggrønne hits som før i tia, så da blei det 8 klassikere spillt inn på Höfnern som også er avbildet på plateomslaget.

Uke 16 – Plays Guitar in Hi-Fi 60s Style
Hær var vi tungt inspirert av Jørgen Ingmann, så dette ble en favoritt blant gitarfolket. Albumomslaget er Höfnern pent oppstilt på scenen i kulturskolens aula.

Uke 16 – Gregorian Chants for Electric Guitar
Hær var en morsom utgivelse hvor vi prøvde å spille inn gregoriansk korsang på elgitar, noe som var utrolig vanskelig, men resultatet syns vi selv ble meget bra.

Uke 17 – Imaginære etyder for stålstrengsgitar og capo
På denne utgivelsen så var rett og slett ideen improvisering med en capo som flyttet oppover halsen på en Martin D-28 stålstrengsgitar.

Uke 18 – ATOM2021
The Jazzmasters er tilbake med både plate og video – link
På denne så prøvde vi å spille inn med ferdiglagde beats og pads, derav hodetelefoner og fokuserte blikk som dere kan se på videoen. Musikken var inspirert av den største ubåten som er bygget: Typhoon-klassen. Albumomslaget et sovjetisk atom-propaganda.

Uke 19 – L’elite
På denne elektronikautgivelsen var vi inspirert av alle Tesla-eierne på Fagereng og gråfargekombinasjonen på albumomslaget er offisielt godkjent av Tesla.

Uke 20 – Aannuum
Hær spiller TMA noen freebagduetter med seg selv.

Uke 21 – Funk Ridicule
På denne utgivelsen testa vi ut fusiongitar over mellotronika.

Uke 22 – Hypothermia
Her tar vi fusiongitaren enda et steg videre, eller på en interstellar ekspedisjon som noen sa.

Uke 23 – Viking 68
Vi har alltid være store Elvis-fans så da TMA brukte aannuumet sitt på en Hagstrøm Viking følte vi at det var på sin plass med en sologitar-tribute til Elvis sin ’68 Comeback Special.
Selve gitaren ser du på plateomslaget pent plassert på scenen i kulturskolens aula.

Uke 24 – Imaginære etyder for Bass VI: Vol 1
Her prøvde vi å improvisere på en Fender Bass VI rett i amp

Uke 25 – Imaginære etyder for Bass VI: Vol 2
Vi fortsatte å improvisere med Bassen, men hær under et teppe av klang og ekko.
Plateomslaget er selve bassen TMA spillte på, på scena i aulaen, men fra sitt eget perspektiv.

Uke 26 – Versjoner for gitar og husorgel
Hær henta vi igjen frem husorgelet (Yamaha Electone) hvor jeg styrte tonekontrollen mens TMA improviserte på Hagstrømmen og en Mooer Ocean Machine effektpedal.

Uke 27 – Moods From Shagma
På denne elektronikautgivelsen var vi inspirert av den animerte tv-serien Shagma eller «Arkadia – reisen til jordas indre» som det visstnok heter.

Uke 28 – Dans le nord
Hær var vi inspirert av nordområdene og 70talls Jeff Beck. Bildet til albumomslaget er tatt i sommer på Tindstind i Sørvågen der man kan se ned på baksiden av Å i Lofoten. (Like før det begynte å regne 3 uker i strekk)

Uke 29 – Circumpolarity
Vi fortsatte satsninga på nordområdene i denne elektronikautgivelsen.

Uke 30 – Ancient Writings
Hær er TMA tilbake i fusionland, men med en soild dose progrock i bunn. Inspirert av folk som Alphonse Mouzon, Tommy Bolin og Passport.

Uke 31 – Majestyk Revisited
Charles Bronson har jo vært en gjenganger hær på huset opp igjennom åra, så vi fant ut at det var på sin plass å hylle vannmelonbonden Mr. Majestyk. På albumomslaget kan vi se en Ford F-100 med et rosa filter.

Uke 32 – Hydro Integrator
The Jazzmasters var hær inspirert av en russisk analog vanndatamaskin oppfunnet i 1936, som blant anna blei brukt te å løse ikkehomogene differensialligninger! Plateomslaget ble da et bilde av en slik maskin. Jeg rakk dessverre ikke sette opp kamera til denne innspillingen, men det foregikk ca. på samme måte som de tidligere innspillingene.

Uke 33 – På tivoli
Denne gangen musikk inspirert av 1950-tallets Tivoli. så Programmusikk kan man si.
Hær brukte vi også en en effektpedal med ekte fjærklang.

Uke 34 – Veni, vidi, vici
På denne utgivelsen gikk vi all out full shredmettal, heldigvis er den ganske kort (1:52)

Uke 35 – Imaginær folklore for klassisk gitar
Hær ble improviserte TMA frem noen etyder på en lacote-kopi (romantisk gitar) lett inspirert av eventyr.
Siden vi nå går mot vinter så synes vi det passa med litt sludd på albumomslaget.

Uke 36 – My Funky Journal
På denne elektronikautgivelsen lot vi oss inspirere av urban dansemusikk.

Uke 37 – Norske populærmelodier
Norske populærmelodier utført nogenlunde som de ble spilt i familieselskap på 1970-tallet.

Uke 38 – Svenske populærmelodier
Når man først har spilt Norske populærmelodier så må man saktens spille Svenske også – masse bra å ta av derfra. Samme innfallsvinkel- familieselskapssound fra 60/70-tallet spilt veldig enkelt uten noe dikkedakk og jåleri

Uke 39 – My Digital Journal
Duo Holistique fortsetter å utforske på urban husmusikk

Uke 40 – Solutions Pragmatiques
Minimalistisk elektronikautgivelse