Tog mot nord

Tog mot nord – supportersang for Nord-Norgebanen

Ny singel fra Anne Nymo Trulsen. Låtskriver: Brynjulf Bjørklid

Ideen til Tog mot nord kom i etterkant av at Jernbanedirektoratet sist sommer la frem en utredning om Nord-Norgebanen. Debatten blusset opp. Blant folk her nord har jernbane fra Fauske til Tromsø lenge vært en drøm. Kanskje har drøm og virkelighet kommet nærmere hverandre nå? Når det grønne skiftet i større eller mindre grad er på dagsorden en i alle politiske grupperinger.

Nord-Norgebanen trenger en slags supportersang, tenkte vi. Litt sånn som fotballag har. Brynjulf skrev i sin tid TIL-sangen (Vind i fra nord) til Sverre Kjelsberg, og Anne laget senere sin egen variant av denne, TIL-lokken. Begge versjonen har fulgt TIL-supporterne i mange år. På tribunen, på reiser til bortekamper, på vor-og nachspiel. Kunne vi få til noe av det samme med kampen for Nord-Norgebanen?

Anne er vokst opp en gåtur unna den symbolske jernbanestasjonen på Olsborg i Målselv. Et sted hun lenge har hatt et forhold til, og ofte har vært innom. Et fantastisk monument med stor symbolkraft; ingen tvil om at her skal det en gang komme ordentlig tog!Og det toget er på vei til Tromsø, hjembyen hennes i dag. Brynjulf kom til Tromsø første gang med tog gjennom Sverige, over Bjørnefjell til Narvik-bussen.Vi liker rett og slett tog, og tar det så ofte vi kan. Helst helt hjem. «Tog mot nord –tog fjell og fjord. Drømme om å komme, med et tog mot nord».

Toget skal til Tromsø, enten det kommer fra Fauske eller «bare» fra Narvik som en forlengelse av Ofotbanen. Kanskje kommer det gjennom Lavangsdalen og videre fjordveien, eller i tunnel under Tromsdalstinden. Uansett må endestasjonen bli det som i dag heter Mandelasletta. Der bortimot 20000 hyllet den sørafrikanske frigjøringshelten for 15 år siden, i strålende solskinn.

«Vi har vin i høye glass når toget er på plass, på Nelson Mandela stasjon».